Кордеел България и България мол – домакини на архитектурна вечер

24 November 2014
No Comments
927 Views

 

“Кордеел България” е стабилна семейна компания, която прилага иновации, за да изгради такива впечатляващи проекти като “България мол” и “Инфинити тауър”. Компанията е само част от успеха на белгийския бизнес в България, изтъкна белгийският посланик Аник ван Калстер при откриване на вечерта на архитектурата във фоайето на “България мол”. Под слогана “Забавление, храна и архитектура” протече Деветото издание на Белгийските дни в България от 9 до 21 ноември 2014 г. с програма с атрактивни събития и прояви. За последните 10 години сме реализирали над 40 проекта, повечето от които са индустриални обекти, отбеляза Иво Трингов, управител на “Кордеел България”, един от домакините на събитието като главен изпълнител на “България мол” и “Инфинити тауър”. Архитектурата е свързана с всеки детайл при индустриалните обекти, но не е толкова видимо, колкото при сградите с впечатляващи фасади. Сроковете са свързани с всеки етап на изпълнение на индустриалните обекти, както и с промяната на проекта, подчерта инж. Трингов.
Впечатляващи презентации на строителния процес на “България мол” и на “Инфинити тауър” проследиха в детайли архитектурно-строителния процес.

“България мол”
Строителният процес протича динамично. Започнат е през февруари 2011 г. с полагане на водоустойчивостта и фундаментната плоча. До декември 2011 г. грубата работа е завършена и са започнати довършителните работи и монтирането на инсталациите. По време на снежната зима на 2011 г. е започнат стъкленият покрив. Въпреки сложните януарските условия строежът не се отклонява от график. Договорената рамка за край на строежа е ноември 2012. Официалното откриване е на 30 ноември 2012. Това е може би единственият търговски мол, който отваря по график. Молът е построен с висококачествени материали и системи от установени европейски и световни доставчици. Имплементирани са стриктни системи за контрол на проектиране, безопасност и строителство.
Архитектурната концепция не включва дълги галерии и сложнo разпределение – “България мол” разполага с голям централен атриум, който предлага визуален контакт и лесен достъп до всички магазини и лесна ориентация. Има три етажа, а последното ниво е пространството за хранене, детски центрове и кино, компактно подредени едно покрай друго. Правилното разпределение на средства позволява да се обърне специално внимание на инсталациите и иновациите. Двойно вентилираната фасада разполага с 460 дигитално контролирани динамични LED светлини. Осветителната система е на Philips и предлага неограничен брой комбинации с динамични и статични варианти. Молът има най-големия стъклен покрив в България 1800 кв.м на 36 метра от кота 0 с две структури – метална поддържаща система и алуминиева система. Ползвано е AGC остъкляване с тройно остъклени прозорци със системи, подпомагащи охлаждането на покрива през лятото. Най-голямото предизвикателство е изработката на модулите, които са в интериора на мола – всеки от тях е по индивидуален калъп, специално разработен за мола от “Студио 17,5 М”. Решението е от гипс, подсилен със стъкло. Елементите, произведени в Лондон, са доставени с 20 камиона. Интересна е HVAC инсталацията с биоактивно термално динамично възстановяване, за пръв път приложена в такъв масивен проект в България.

“Инфинити тауър

Строителството на “Инфинити тауър” е естествено продължение на строителството на мола. Офис сградата е започната през ноември 2012 и основните части са завършени за малко повече от календарна година. Сградата покрива изискванията за ААА+ енергоефективност. Комуникативност, световен стандарт, сградна автоматика (BMS – building management system) и цялостна HVAC инсталация подпомагат удобството и спокойствието от работата в офисите. Всяка система е свързана към системата – така всеки може да знае колко точно енергия се потребява във всеки отделен офис. Молът и кулата ползват BIS, която отговаря за всички нисковолтови и охранителни системи. Само две години след строителството инвеститорът заявява, че възвращаемостта е по-бърза, отколкото е било предположено. И тук за всички строителни системи и инсталации се ползват най-високите стандарти на световно ниво.

 _JAV0150
_JAV0149
_JAV0145
_JAV0144
_JAV0137
_JAV0121
_JAV0117
_JAV0115
_JAV0113_1