ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР „БЪЛГАРИЯ МОЛ“

Клиент: Мъркюри - Малта
Местоположение: София, България
Описание на дейността: Проектиране и строителство до ключ
Площ: 100 000 м²
Започване на строителството: 2011
Завършване на строителството: 2012

Проекта е победител в националния конкурс „Сграда на Годината 2013“ в категория „Сгради с елементи на зелена архитектура“

Описание на проекта:

Сградата е търговски обект, намиращ се на бул. „България“ 69, София, България (www.bulgariamall.bg) и има разгъната застроена площ над 100 000 квадратни метра.

Сградата има четири подземни нива с над 1200 паркоместа и супермаркет. Надземните нива са четири със 124 магазина, кино комплекс и зона за хранене.

Сградата има няколко специфични особености, които допринасят за нейната уникална и отличителна цялостна визия.

Зоната на главния вход откъм кръстовището на булевардите „България“ и „Тодор Каблешков“ комбинира анимиран фонтанен атракцион, двойна вентилируема фасада с вградени реклами и 460 дигитално управляеми динамични LED осветителни тела. Визията на главния вход е допълнена от LED осветен надпис „Bulgaria Mall” , обшит от неръждаема стомана, с височина от 3.5 метра и дължинa от 50 метра по протежението на бул. „Тодор Каблешков“.

Интериорът на сградата притежава уникално атриумно пространство с обща височина от 36 метра от най-ниската до най-високата част. Атриумът е покрит с остъклено покривно осветление с площ от 1800 квадратни метра придавайки неповторимо усещане за естествено пространство. Южната тераса открива ясен и близък изглед към Витоша.

Атриумното пространство при челото на всеки етаж  отново завършва с LED осветен извит архитектурен елемент, който е съставен от панели изработени от стъклоподсилен гипс (GRG), проектирани и произведени в Обединеното кралство, специално за проекта „България Мол“. Всеки панел има различна форма и е отлят в калъп, произведен индивидуално за него, което позволява изключително точно изпълнение на проектираните криви. Комбинацията от такъв материал със съответната технология за монтаж досега не е прилагана в проект от подобен тип в България.

Електроснабдявнето на сградата е осигурено от два независими 20 киловолтамперови източника на електрозахранване, заедно с вградена 100 киловолтамперова подстанция.

За контрол на замърсяванията, вентилация и димоотвеждане на подземните нива са ползвани струйни (jet) вентилатори. Подаването на свеж въздух към магазините е осигурено посредством енергоспестяваща активна термодинамична рекуперация, до момента неприлагана в България за обекти от подобен тип. Отоплението, вентилацията и климатизацията на пасажите е осигурена посредством водоохлаждаеми рууфтопи.

Сградата е сертифицирана по BREEAM за намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
Награда