shopping_bulgariamall_sofia_01

New innovative solutions in Bulgaria

Shopping Centre Bulgaria Mall

The Bulgaria Mall is executed with four underground levels with over 1,200 parking spaces and a supermarket. Aboveground, there are also four levels, with 124 shops, a cinema complex and a food court. The main entrance combines an animated fountain with a double ventilated facade with embedded ads and 460 digitally controlled dynamic LED lights. The vision of the main entrance is complemented by a LED illuminated sign "Bulgaria Mall", trimmed in stainless steel, with a height of 3.5 meters and a length of 50 meters.
shopping_bulgariamall_sofia_07
shopping_bulgariamall_sofia_18

Project properties

Project name
Shopping Centre Bulgaria Mall
Location
Sofia, Bulgaria
Client
Mercury, Malta
Category
Leisure
Retail
Surface
100,000 m²
Type of contract
Design & Build
Sustainability
BREEAM Very Good
Period
2011 - 2012

New innovative solutions in Bulgaria

The interior of the building has a unique atrium space with a total height of 36 meters from the lowest to the highest point. The atrium is covered with glazed roof lights with a surface area of 1800 square meters. The atrium space at the top of each floor again ends with a curved LED-illuminated architectural element, composed of panels made from glass-fiber reinforced gypsum (GRG), designed and manufactured in the UK especially for the Bulgaria Mall project. Each panel has a different shape and is cast in an individually produced mold, which enables a high accuracy in the execution of the projected curves. The combination of this material with the respective installation technology has never been used in a project of this type in Bulgaria

 

Green building

The building is certified under BREEAM to reduce the negative impact on the environment. We also won the national contest “Building of the Year 2013” in category “Buildings with elements of green architecture”. Jet fans are used in the underground levels to control pollution, ventilation and smoke extraction. The supply of fresh air to the shops is ensured through an energy-saving active thermodynamic recuperation which has never been used in Bulgaria for objects of this type. Heating, ventilation and air-conditioning of the galleries is provided through water-cooled rooftops.